Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2010 17:12 - Солта - най древното лекарство!
Автор: plamenshopov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 29646 Коментари: 13 Гласове:
5

Последна промяна: 08.10.2010 04:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Солта - най древното лекарство

image

Солта е вещество, абсолютно необходимо за съществуването на всички живи същества, особено на хората и особено на онези, които страдат от астма, алергии и автоимунни заболявания.

Солта е „лекарство”, което се използва от незапомнени времена. В някои култури тя се цени колкото златото, а жителите на пустинята знаят, че употребата на сол е гаранция за тяхното съществуване. За тях солните находища са синоним на златни мини.
След дълги години пренебрегване на солта тя отново получава признание и уважение сред медиците като ценна хранителна добавка.
Водата, солта и калият с общи усилия регулират съдържанието на вода в организма. Водата прониква във всяка клетка, до която може да стигне. Тя трябва да отиде до там, за да промие клетката и да изхвърли токсичните отпадъци от метаболизма. Но щом като попадне в клетката, съдържащият се там калий се свързва с нея и я задържа в такова количество, каквото позволява наличието на калия. Плодовете и зеленчуците, които ядем, съдържат голямо количество калий, но нямат сол, затова ежедневно трябва да прибавяме сол в храната.
Солта кара известна част от водата да и прави компания извън клетките (това се нарича осмотично задържане на водата от солта), като осигурява баланса на водата, задържана извън и вътре в клетките. Доброто здраве зависи от поддържането на това изключително деликатното равновесие на тези два „океана” вода, извън и вътре в клетките.
Този баланс се постига чрез редовно приемане на вода, сол и плодове и зеленчуци, богати на калий и витамини. Най добре е да се използва нерафинирана морска сол, която съдържа много други минерали, необходими за организма.
Когато водата не е достатъчно, тя не може да постъпва свободно в клетките. Водата трябва да се филтрира от външния солен „океан” и да се впръсква в клетките, при което те трябва да изпълняват твърде голям обем от работа въпреки недостига на вода. Нашият организъм е способен да разширява границите на „океана” от извънклетъчна вода, за да създаде резерв от нея за филтриране и аварийно вкарване в жизнено важните клетки. За тази цел мозъкът изпраща заповед на бъбреците да увеличат количеството задържана сол и вода, което е причина за появата при недостатъчен прием на вода.
Когато недостигът на вода в организма стигне критично равнище и нейното доставяне чрез впръскване става главният начин на съществуване на все по голям брой клетки, се налага да се увеличи налягането за впръскване. Значително увеличаване на налягането, необходимо за впръскване на вода в клетката, става измерима величина и се нарича хипертензия.
Процесът на филтрация на водата и нейното доставяне в клетките е най ефективен през нощта, когато тялото е в хоризонтално положение и натрупаната вода, която през деня се разполага главно в краката, не трябва да преодолява силата на тежестта, за да попадне в кръвоносната система. Ако зависимостта на аварийното хидратиране на някои видове клетки от този процес продължи твърде дълго, белите дробове започват през нощта да се пълнят с вода, а дишането се затруднява. В такива случаи човек е принуден да спи седнал.
Това състояние се нарича сърдечна астма и е последица от обезводняването.
Увеличаването на поеманата вода трябва да става бавно и постепенно - докато производството на урина не започне да се увеличава със същата скорост, с каквато увеличавате потреблението на вода.
Когато пием достатъчно вода, за да се изработва безцветна урина, заедно с нея се изхвърля голямо количество сол, която е била задържана в организма - така се освобождаваме от течността, предизвикваща отоци.
Не с помощта на диуретици, а с помощта на вода! Водата е най добрият от всички съществуващи естествен диуретик.
Ако при човек се наблюдава силно отичане, а неговото сърце бие с прекъсване и при най малкото усилие започва да бие твърде бързо, то увеличаването на приема на вода трябва да става постепенно и бавно. Трябва да се ограничи приема на сол в течение на 2-3 дни, тъй като организмът все още продължава да работи в режим на нейното задържане. След като отокът спадне, в храната отново може да се добави сол.

Чудните свойства на солта

Освен регулиране на водата в организма солта има много други функции. Ще изброим някои от тях:
- Солта е силен естествен антихистамин. Тя може да се използва за облекчаване пристъпите на астма. За тази цел след като изпиете 1-2 чаши вода сложете няколко зрънца сол на езика. По ефективност солта не отстъпва на инхалатора, но няма токсично въздействие. Но е задължително преди да сложите сол на езика да изпиете 1-2 чаши вода.
- Солта е ефективно средство за борба с физиологичните стресове.
- Солта е необходима за извеждане на излишната киселина от вътрешноклетъчната среда, особено при мозъчните клетки Ако не искате да станете жертва на болестта на Алцхаймер, не правете безсолна диета и не позволявайте на лекарите дълго да ви дават диуретици!
- Солта е изключително необходима на бъбреците за понижаване на нивото на киселинност и извеждане на киселината с урината. Без достатъчно количество сол в организма неговата киселинност неудържимо расте.
- Солта играе изключително важна роля за лечението на емоционално и психически разстройства. Литият - ефективен заместител на солта се използва при лечение на депресия. Редовно приемане на сол ще ви позволи да избегнете страдания, причинени от депресивни състояния.
- Солта е абсолютно необходима за поддържане на нивото на серотонина и мелатонина в мозъка. Когато водата и солта, изпълнявайки функциите на естествените антиоксиданти, прочистват организма от токсични отпадъци, той не трябва да жертва за тези цели незаминимите аминокиселини като триптофан и тирозин. В добре хидратирания организъм триптофанът не се пилее напразно и постъпва в мозъчната тъкан, където се използва за производство на серотонин, мелатонин и триптамин - най важните нервнотрансмитери с антидепресивно действие.
- Солта играе важна роля за профилактика и лечение на ракови заболявания. Раковите клетки се страхуват от кислорода; те са анаеробни организми. Те могат да живеят само в бедна на кислород среда. Когато организмът е добре наситен с вода, а солта повишава обема на циркулиращата кръв, като и помага да достига до всички части на тялото, кислородът и активните или „мотивирани” имунни клетки попадат в раковата тъкан и я разрушават. Недостигът на вода подтиска имунната система и активността на нейните клетки, които се борят с болестите.
- Солта е най ефикасното средство за стабилизиране на сърдечния ритъм. Въпреки съществуващото погрешно мнение, че тя повишава кръвното налягане, в действителност солта в съчетание с водата помага за нормализиране на налягането. Естествено всичко зависи от пропорциите. Ниско солената диета при прекомерна употреба на вода действително може да предизвика у някои хора повишаване на кръвното налягане. Тук логиката е много проста. Налягането се повишава в резултат от недостиг на важни вътрешно клетъчни минерали, естествени компоненти на солта, абсолютно необходими за задържане на кръвното налягане в нормални граници.
Вторично усложнение от ниско солевата диета може да стане асмата. Ако пиете вода и не вземате сол, водата няма да се задържа в кръвоносната система в такова количество, каквото е необходимо за оптимално запълване на кръвоносните съдове. В едни случаи това може да доведе до припадък, в други да предизвика стесняване на артериите, а след това и съкращаване на бронхиолите - до такава степен, че се повишава кръвното налягане. Една или две чаши вода и малко сол - няколко кристалчета на езика, бързо и ефикасно успокояват учестения пулс и силното сърцебиене, а накрая кръвното ще се понижи и задухът ще премине.
- Солта играе изключителна важна роля за нормализиране на съня. Тя е естествено сънотворно средство. Ако изпиете една чаша вода, а след това сложите на езика няколко зрънца сол и ги задържите, докато се стопят, ще си гарантирате спокоен сън. Не поемайте сол, ако преди това не сте изпили чаша вода. Честото използване само на сол може да предизвика кръвотечение от носа.
- Солта е жизнено важен елемент за диабетиците. Тя помага да се балансира кръвната захар и да се намали нуждата от инсулин при тези, които трябва редовно да си правят инсулинови инжекции. Водата и солта намаляват вторичните усложнения, свързани с диабета.
- Солта е изключително необходима за производството на хидроелектрическа енергия във всички клетки. Тя се използва за месна изработка на необходимата за клетките енергия.
- Солта е необходима за осъществяването на функциите по предаване и обработка на информацията на нервните клетки през цялото време на функциониране на мозъчните клетки - от зачеването до смъртта.
- Солта е абсолютно необходима за абсорбиране на частиците храна в чревния тракт.
- Солта играе важна роля за прочистване на белите дробове от слуз и храчки, особено при астма, емфизем и кистозна фиброза. Солта променя физическото състояние на структурата на слузта, като я разрежда и улеснява нейното изхвърляне от организма.
- Солта върху езика помага да се спре сухата кашлица; водата засилва нейното действие (на солта).
- Солта е изключително необходима за прочистване на дихателните пътища и носните кухини.
- Солта е необходима за предотвратяване на подагра и подагрен артрит.
- Солта е нужна за предотвратяване на мускулни спазми.
- Солта предотвратява увеличеното производство на слюнка.
- Остеропорозата също е резултат от недостига на вода и сол в организма. Повече от 20% от солевите разтвори на организма се съхраняват в средната част на тръбните кости и повишават тяхната здравина. Когато храната е безсолна, организмът освобождава солта, складирана в костите, за да може да участва в осмотичната регулация на съдържанието на сол в кръвта. За последиците можете да се подсетите сами.
- Солта е нужна за поддържане на сексуалната привлекателност и полово влечение.
- Солта спомага да се избавите от втора брадичка. Ако организмът изпитва недостиг на сол, в действителност това означава, че не му достига вода. Слюнчестите жлези усещат недостига на сол и са принудени да увеличат производството на слюнка, за да осигурят достатъчно „смазка” за дъвченето и гълтането, а също и да доставят в стомаха вода, необходима за смилането на храната. Притокът на кръв към слюнчестите жлези се засилва и кръвоносните съдове започват да пропускат кръв, която ще даде на жлезите достатъчно вода за производство на слюнка. Тази кръв се разпространява извън границите на жлезите и се натрупва под кожата на брадичката, бузите и шията.
- Солта помага да се предотврати варикозното разширяване на вените и образуването на „възли” на краката и бедрата.
- Морската сол ( без добавки, нерафинирана) и нерафинираната каменна сол съдържат около 80 необходими на организма минерални елементи. Някои от тях са нужни в нищожни количества. Обикновената готварска сол, която купуваме в магазините не съдържа съпътстващите елементи, но може да има добавки от рода на алуминиев силикат, който я прави по рохкава. Алуминиевият силикат е признат за един от главните виновници за болестта на Алцхаймер. Ако на опаковката е посочено, че в състава на солта влиза алуминий, в никакъв случай не я купувайте.
- Последните изследвания на учените потвърждават ползата от нерафинираната морска сол като обезболяващо и противораково средство за животните.
- Солта е необходима за поддържане на мускулния тонус и мускулна сила. Самопроизволното уруниране може да бъде следствие от недостатъчно потребление на сол, което води до отслабване на мехурната шийка.

Как да пием вода със сол?
На един килограм телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.). На 2 литра вода се прибавя между половин и една чаена лъжичка сол в зависимост от нуждата на организма. Вода се пие половин час преди ядене и 2-2.5 часа след ядене.
Примерен дневен режим за пиене на вода със сол:
- 7.00 ч - вода;
- 7.30 ч - 8.00 ч. закуска;
- 10.30 ч - вода;
- 12.00 ч - вода;
- 12.30 ч - 13.00 ч - обяд;
- 15.30 ч - вода;
- 18.00 ч - вода;
- 18.30 ч - 19.00 ч. вечеря;
- 21.30 ч - вода.
Солта, която трябва да използвате е нерафинирана морска или каменна сол.


Източник:
„Водата - натурално лекарство срещу затлъстяване, рак, диабет и депресия” Д-р Ф. Батманжелидж
“Obesity, Cancer, Depression: Their Common Cause & Natural Cure” F. Batmangelidj M.D., 2005

Други статии за водата и солта на сайт: http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/ , страница: Ползата от солта и водата.

Желая ви благословение и изцеление!

image



Тагове:   вода,   сол,


Гласувай:
6



1. lisichka - Това са пълни глупости
05.10.2010 17:53
Има три бели смърти : бяла сол, бяла захар , бяло брашно.
Това което говорите са глупости само и само да публикувате нещо.
В храната ни има толкова много скрита сол, че е абсолютно вредно за организма това, което препоръчвате и е приложимо само за вегетарианци.
Натрия на първо място задържа много вода води до отттоци и за да си облекча кръвообръщението и сърцето от една година си купувам сол за сърдечно болни и с нея готвя на цялото си семейство и . Съдържанието и е 60/40 -NaCl /KCl.
Натирят задържа водата и повишава кръвното, а калият я отделя и понижава кръвното. В пропорция са защото са в равновесие в организма. Ако се приема само калиева сол може кръвното налягане да спадне до застрашаващо живота състояние.
Умните българи бяха пуснали на пазара такава сол "Солина" , но от месец не мога да я намеря никъде. Българска работа...
цитирай
2. plamenshopov - Солта?
05.10.2010 20:48
Това че вие отхвърляте консумацията на сол, не означава че солта не е полезна. Това не са мои измислици, а опит от векове и резултат напоследък от 20 годишни изследвания на д-р Ф. Батманжелидж. От повече от 40 години се пропагандира, че солта е вредна и от тогава насам има толкова много бактериални и автоимунни заболявания, че имената им са толкова дълги и трудно произносими. Тази пропаганда, че солта е вредна помага само на фармацевтичните компании и на лекарите, които отхърлят солта като вредна. Нашето тяло е около 80% вода и ако тази вода не е добър електролит всички процеси се забавят и това води до множество болести.
Мога да ви дам пример, че депресия може да се излекува само 2-3 дни като се пие вода с малко сол, а не с антидепресанти, които имат всякакви странични ефекти. Имам близка, която само за 4 дни излезе от сериозна депресия само с вода и сол, като антидепресантите я бяха умаломощили и лежеше на легло.
Почти всички проблеми и болести идват от това, че не се пие достатъчно вода и водата се замества с кафе, чай или безалкохолни напитки, които са диуретични. Отоци се създават защото не се пие достатъчно вода и отгоре на това се взимат диуретични. Същият проблем е и със сърцето. Не натрия задържа водата, а калия. Прекомерната употреба на сол е разбира се вредна, но тук не става въпрос за прекомерна употреба. Аритмия на сърцето се получава от безсолна диета. Тук става въпрос да се пие 2-3 литра вода с 3-4 грама сол на ден.
Готовите храни съдържат много сол и желателно е да се избягват, особено сиренето, което трябва да се обезсолява. Готварската сол е вредна, защото съдържа между 2.5-5% примеси (алуминий), които са канцерогенни.
За повече информация прочетете книгите на д-р Ф. Батманжелидж, „Ти не си болен, а просто жаден” и „Тялото жадува за вода”. Книжарница „Пингвините”
Благословение!
цитирай
3. buditeli - Благодаря
06.10.2010 11:20
Чета сайта "Здравето, дар от бога" и вече съм убедена, че има полза от пиенето на повече вода. Действа при колит и гастрит на две мои познати, на които препоръчах този метод. От месец пият повече вода и вече нямат болки. Купих си хималайска кристална сол от магазин "Био Балев", жалко че книгите на д-р Ф. Батманжелидж в момента са изчерпани в Бургас, може би ще успея да си ги закупя от София. Искам само да благодаря за интересната и полезна информация.
цитирай
4. divna8 - Чудесна информация, благодаря!
06.10.2010 12:21
Чудесна информация, благодаря!
цитирай
5. plamenshopov - Здравето...
07.10.2010 06:08
Здравейте,
Радвам се, че споделяте информацията за пиене на повече вода. Лечението с вода и сол е толкова просто и приложимо и освен това не струва нищо, че трябва да го споделяме с колкото се може повече хора. Обезводняването или дехидрацията на тялото водят до толкова сериозни проблеми и болести, които съвременната медицина в повечето случаи се опитва да лекува със синтетични лекарства с много странични ефекти. Бог ни е дал толкова много извори в България и въобще навсякъде, както и солта и трябва да се научим наистина да ги използваме.
Във ветеринарните аптеки може да намерите натурална каменна сол на буци, която е много евтина и също може да се използва. Книгите на д-р Батманжелидж може да си ги поръчате по интернет от сайта на кн. Пингвините или някоя друга книжарница.
Благословение на buditeli, divna8 и на всички.
цитирай
6. анонимен - Благодаря! Много полезна и вярна ...
07.01.2011 13:13
Благодаря! Много полезна и вярна информация.
Препоръчвам ви и на приятели
цитирай
7. анонимен - елена
07.01.2011 13:14
Благодаря! Много полезна и вярна информация.
Препоръчвам ви и на приятели
цитирай
8. анонимен - И аз на свой ред искам да благодаря за ...
14.12.2011 11:26
И аз на свой ред искам да благодаря за добре подредената информация в тази статия. От личен опит потвърждавам почти моментално действие на съчетанието вода и сол. Истината както обикновено е в простите неща.
Мисля, че е крайно време да се обяви пълен бойкот на фармацевтичната мафия, която е човеконенавистна и пагубна за живота на тази планета. Известно е, че тази безскрупулна организация от престъпни компании, прави най-голям оборот в страни със слаборазвити икономики и западнало образование, култура и отсъстващ обществен морал. Това не ви ли говори нещо? Огледайте се къде живеете и си направете сами изводите.
цитирай
9. анонимен - здраве,дар от бога
24.03.2012 12:32
Здравейте и от мен,прочетох с интерес всички статий,но не разбрах,постояннп ли пием така водата или 9-10 дни,колкото пише че са необходими за ислекуване
цитирай
10. plamenshopov - Пиене на вода!
25.03.2012 01:22
Здравейте,
Организмът има нужда от вода постоянно. Ако имате проблеми да я пиете със сол (2 л. вода - 3-4 гр сол) пийте без сол, но не се лишавайте от вода. Колкото вода приемате, толкова трябва да отделите.
Избягвайте безсолната диета. Както безсолната диета не е полезна, така и прекалено голям прием на сол също.
Ако лекувате някое заболяване спазвайте препоръките на д-р Батманжелидж за пиене на вода с малко сол.
Желая ви благословение и изцеление!
цитирай
11. анонимен - Чешмяна или Минерална вода
25.05.2012 16:44
Искам да Ви попитам за препоръките на д-р Батманжелидж чешмяна или минерална вода трябва да се пие и може ли да се пие от пластмасово шише или се налага да е от стъклено? От къде мога да си намеря въпросната сол в София и колко дни трябва да се приема водата в сол, за да подейства на организма.
цитирай
12. plamenshopov - Каква вода?
28.05.2012 18:39
Чешмяната вода съдържа хлор, освен ако я филтрирате. Най добре е изворна вода. В крайна сметка най важното е да пиете достатъчно вода, независимо от източника.
Можете да си купите алпийска сол от Била, която е без примеси или морска сол на кристали, която няма други примеси освен йод. Четете какво пише на опаковката за съдържанието.
Поздрави и благословение!
цитирай
13. анонимен - зер гут. много ми допадна диалога. и ...
17.07.2012 00:47
зер гут. много ми допадна диалога. и аз от 4 месеца го спазвам
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamenshopov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1829464
Постинги: 220
Коментари: 279
Гласове: 452
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930