Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Пристрастяване към захарта

Пристрастяване към захарта

AdminAdmin
Администратор
95442k
Пристрастяване към захарта

Пристрастяването към захарта може да е толкова опасно, колкото и всякакъв друг вид пристрастяване, като алкохола или дрогата.

Захарта не е само в сладките неща, като кексовете, шоколадите и бисквитите. Тя е в наличност в почти всички храни - в хляба и снаксовете, и във всичко, което се прави от бяло брашно.

Именно затова е трудно да избягваме употребата й. Захарта, която е в млякото и плодовете, е здравословна и не причинява вреди, тъй като тялото ни може да я преработва спокойно. Пристрастяването е свързано с бялата захар, която се използва в различните храни.

Прекаляването й води до такива здравословни проблеми като диабет, сърдечни заболявания и даже рак. Захарта има способност да покачва временно енергията ни и в много случаи това води до физична и психична зависимост. Тялото свиква с консумирането на захар при проява на ситуации като депресия, безпокойство или фобия.

Ефектът в такива случаи е, че на тялото му е необходимо по-голямо количество захар, за да може да се справи със стреса. В момента, в който захарта се консумира в такива ситуации, човек се чувства по-енергично, но веднага след като се редуцират нивата на кръвната захар, той започва да чувства умора.

Пристрастяване към захарта - симптоми

Симптомите на пристрастяването към захарта не са всеобщи и ако се наблюдава само един от тях, това не означава, че човек е пристрастен. Ако забележите обаче повече от два от долуизброените, положението трябва да се вземе на сериозно и възможно най-скоро да се посъветвате с диетолог.

• Безпокойство: ако не ядете храна, съдържаща захар, към края на деня започвате да се чувствате неспокойни.

• Страх, депресия: ядете храни, съдържащи захар, когато сте депресирани или сте тъжни. Веднага след приема им усещате облекчение.

• Диета: голяма част от апетита Ви е съсредоточен към сладките. Обичате да ги ядете през целия ден. Ако не са Ви под ръка изпадате в паника. Опитвате се да намалите количеството сладки, но резултатът е главоболие, гняв, страх и лошо настроение.

Пристрастяване към захарта - лечение

Пристрастяване към захарта

За да избягате от тази зависимост, трябва да сте твърдо решени, уверени и да имате голям самоконтрол, тъй като е наложителна пълна промяна на начина Ви на живот. Отдолу са изброени някои стъпки, които можете да следвате, за да можете да се излекувате от това пристрастяване.

• Осведоменост за хранителните продукти: винаги, когато купувате хранителни продукти, се осведомявайте дали имат захарно съдържание. Стриктно избягвайте продукти, имащи високо съдържание на захар.

• Домашно приготвена храна: Избягвайте храненето навън и се насочете към приемането на домашни храни без захар.

• Използвайте заместители на захарта: Можете да използвате мед, тъй като той има много здравословни предимства.

• Редуцирайте алкохола: Алкохолът е изграден от захар, затова го намалете.

• Диета: Не включвайте в диетата си бяло брашно или картофи. Те имат еднакво количество захар, както в рафинираната захар. Яжте различни зеленчуци и плодове. Можете да включите сладките картофи, кафявия ориз и червените картофи. Закусвайте храни, богати на протеини, тъй като така се стабилизират нивата на захарта в кръвта.

• Вода: Водата е жизненоважен компонент за здравото тяло. Пиейки много вода ще намалите желанието си за захар. Избягвайте обаче плодовите сокове.

• Заемете се с някои любими желания: Винаги когато Ви се дояде нещо сладко, се ангажирайте с някаква друга дейност, като гледане на любим филм или слушане на любима музика. Можете да приемате захар след основната Ви храна, тъй като това има по-малък ефект върху нивата на кръвната захар.

Пристрастяването към захарта може да е причина за сериозни здравни проблеми. Предпазните мерки винаги са по-добри от лечението. Възстановяването от захарната зависимост може да е дълъг процес, за който е необходима подкрепата на семейството и приятелите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest