zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 истини за захарта



5 истини за захарта

Захарта изкушава без непременно да вреди. (фото: sxc.hu)

Захарта днес вече не е деликатес, но съветите да я избягваме са все повече.

13 април 2011, здраве.bg

Всички публикации за здравословното хранене в последните години като че се надпреварват да изтъкват колко вредна е захарта за полезната за здравето диета. В същото време толкова много хора изпитват изключително силно влечение към сладкото и просто не могат без него.

Векове наред захарта е била изключителен и много скъп деликатес, достъпен само за най-богатите. А днес диетолозите ни съветват да я избягваме при всеки възможен случай.

Сред хората вече са се настанили много противоречиви разбирания за захарта, които често са объркващи и подвеждащи. Къде всъщност започва и къде свършва истината:

Захарта в сладкишите и захарта в плодовете е еднаква

Мнозина смятат, че захарта, която постъпва в организма при консумацията на плодове е различна от тази в бисквитите, тортите, шоколада. В действителност тя е еднаква, но разликата произтича от там, че тя постъпва в тялото заедно витамини и минерали и то в по-малки количества, тъй като е по-слабо концентрирана. Т.е. захарта е една и съща, но действа по различен начин.

Захарта кара кожата да старее

Това не е мит, а реалност. Кожата ни се задържа млада и свежа благодарение на съдържащия се в нея колаген. Когато захарта попадне в тялото, молекулите на двете вещества се свързват и колагенът загубва способносттите си да поддържа кожата млада.

Прекаляването със захарта и развитието на диабет са свързани процеси

Връзката между „бялата отрова” и диабета от тип ІІ се основава най-вече на редовното преяждане, в това число и със захар и сладки неща. Когато организмът е заставен да усвои и преработи големи количества храна, той произвежда повече глюкоза. Това от своя страна е предпоставка за повишение на количеството отделен от панкреса инсулин, а оттам – и на кръвната захар. Именно оттук се обуславя основната връзка между диабета и захарта.

Захарта не е сред основните предпоставки за затлъстяване

Мнозина смятат, че наднорменото тегло в най-голяма степен се дължи на консумацията на захар...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.