Въпреки че е толкова сладка и всички с удоволствие си я похапваме, захарта може да бъде и изключително вредна. Много се говори за опасностите от прекалената консумация на захарни изделия, но употребата им в световен мащаб нараства драстично.

 

Предлагаме ви 10-те основни причини, поради които е добре да ограничите сладкишите.


 

1. Спадане на гликозата в кръвта

Захарта често се явява причина за рязкото спадане на гликозата в кръвта. Нестабилните нива на кръвна захар водят до промени в настроението, умора, главоболие и желание за консумация на още захар. Тази нужда наподобява пристрастяване – формира затворен кръг, при който приемът на захар ви кара да се чувствате временно по-добре, но след няколко часа отново изпитвате остър глад. Проучвания показват, че хората, избягващи захарта, твърде рядко, ако не и изобщо, не изпитват нужда от сладки неща. Те се чувстват емоционално по-стабилни и пълни с енергия, в сравнение с тези които често похапват сладко.

 

2.  Риск от затлъстяване, диабет и сърдечносъдови заболявания
 

Мащабни проучвания показват, че голям риск от наднормено тегло, диабет и сърдечносъдови болест имат хората, консумиращи храни с по-висок гликемичен индекс (GI). Това са най-често богати на захар храни, които бързо се отразяват на нивото на кръвната захар. Ново проучване предполага връзка между високия GI и различни форми на рака.

 

3. Захарта влияе негативно на имунната система
 

Това твърдение не се базира на изследване на хора. Въпреки това наблюденията на опитни животни категорично показват, че захарта потиска имунната система. Необходими са повече проучвания, за да се разбере точният механизъм, но това, което се знае, е, че при редовна консумация на големи количества захар инфекциите и заболяванията са по-чести.

 

4. Дефицит на хром
 

Честата консумация на храни с високо съдържание на захар води до дефицит на хром. При поемане на много захар и други преработени въглехидрати вероятно няма да получавате достатъчно количество хром, а една от основните функции на хрома е да регулира кръвната захар.

 

Според специалистите повечето от нас не получават достатъчно хром с храната. Големи количества хром се съдържат в различни животински храни, морски дарове и риба, както и в повечето от растителните продукти. Преработената скорбяла и други въглехидрати "крадат" от тези храни хрома. Диетолозите съветват да се консумират повече пълнозърнести храни и такива, богати на фибри.

 

5. Захарта ускорява остаряването
 

Тя допринася за увисването на кожата, което е най-характерният признак на остаряването. Част от захарта, която попада в организма, се гликира, т.е. прилепва се към протеините. Тези нови молекулярни структури са причина за загуба на еластичност на всички тъкани в тялото – както на кожата, така и на органите и артериите. Колкото повече захар циркулира в кръвта, толкова по-бързо става увреждането.

 

6. Уврежда зъбите

Наред с всички други вредни за здравето ефекти на захарта, една от основните беди, които причинява, е увреждането на зъбите. Преработените въглехидрати често нанасят непоправими щети върху зъбния емайл, които водят до преждевременна загуба на зъб. 

 

7. Причинява коронарно заболяване

Захарта може да причини заболяване на венците, а те от своя страна – заболяване на сърцето. Увеличават се доказателствата, че хроничните инфекции като тези в резултат от пародонтоза, играят роля в развитието на коронарно-артериално заболяване. Най-популярната теория е, че тялото реагира в широк диапазон на инфекциите.

 

8. Захарта влияе на поведението и познавателните способности у децата

Според специалисти една от причините за разстройство на вниманието (attention deficit hyperactivity disorder – ADHD) може да е употребата на големи количества захар. Често деца, страдащи от ADHD, изпитват непреодолимо желание да консумират храни с висок гликемичен индекс, което от своя страна води до хипогликемия.

 

Всички храни с висок GI предизвикват бързо покачване на нивото на захарта в кръвта и предизвикват временен прилив на енергия и хиперактивност. Това неизбежно води до раздразнителност, проблеми със съня и липса на концентрация.

 

Ако за сутрешна закуска се консумират храни с нисък GI, нивото на кръвната захар и енергията ще останат стабилни и това ще позволи на детето да се концентрира по-добре и да стабилизира емоциите си.

 

9. Захарта увеличава стреса

Когато хората са подложени на силни емоции, нивата на хормоните на стреса се увеличават. Тези химически вещества се отделят и когато нивото на кръвната захар е ниско. Например, парче торта или шоколад предизвиква отделянето на хормони на стреса като адреналин, епинефрин и кортизол. Едно от основните неща, които тези хормони правят, е да увеличават нивото на кръвната захар, като по този начин доставят на тялото бързо енергийно зареждане. Проблемът е, че тези хормони могат да ни накарат да се чувстваме неспокойни и раздразнителни.

 

10. Захарта заема мястото на важни хранителни вещества

Проучвания на специалисти по хранене и диететика показват, че хората, консумиращи най-много захар, имат най-ниско усвояване на жизненоважни хранителни вещества и специално витамин А, витамин С, фолиева киселина, витамин В-12, калций, фосфор, магнезий и желязо. За съжаление хората, които най-много се нуждаят от тези хранителни вещества, са децата и тийнейджърите, а именно те консумират най-много захар.