Кое е сок, кое е нектар – в ЕС вече е ясно

В съюза ще е забранено добавянето на захар в плодовите сокове
Обновена: 17 авг 2011 16:08 | 17 авг 2011 16:08,
95
Кое е сок, кое е нектар – в ЕС вече е ясно
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейският съюз ще забрани добавянето на захар в плодовите сокове. Подсладените бутилирани и пакетирани сокове вече ще се наричат нектар. Поправките в Директивата за плодовите сокове бяха приети на първо четене от Европейския парламент и вероятно ще станат факт преди края на годината.

Единствената сладост, която ще може да се усеща от соковете, ще идва от естествените захари в пресния плод, решиха евродепутатите, подкрепяйки здравословните мотиви на Европейската комисия.

Надписът върху етикетите „без добавена захар” обаче ще остане върху опаковките за още три години, за да могат производителите да се адаптират към промените, а също и потребителите да научат, че захарта е забранена съставка. 

Според румънската депутатка Василика Данчила, докладчик по законодателните промени в земеделската комисия на Европарламента, потребителите биха се стресирали, ако не прочетат „без добавена захар” на любимия си сок. 

Освен това плодовите сокове ще срещнат конкуренцията на напитките на плодова основа, които не се обхващат от директивата за соковете и върху чиито етикети ще може да се указва, че не са допълнително подсладени. 

Според депутатката срокът от 3 години, който Европейската комисия предвижда, трябва да бъде удвоен, за да могат производителите да разгласят както трябва новината, че соковете вече са по-здравословни.

Макар че захар ще се добавя в нектарите, производителите няма да бъдат задължавани да предупреждават изрично за това върху опаковката, извън вече съществуващия ангажимент за изброяване на всички съставки върху етикета.

Депутатите искат също соковете да се правят от европейски цитрусови плодове. В момента 82% от портокаловия сок в ЕС идва от Бразилия и от САЩ, където повечето отглеждани сортове са специално за изцеждане на сокове. 

Според докладчика на парламента Андрес Родригес внасянето на цитрусовите концентрати допринася значително за повишаване на въглеродните емисии и следователно е в противоречие с целите на ЕС за борба с климатичните промени. Испанският депутат смята, че положението ощетява европейските производители и смята, че трябва да се засили защитата на местната продукция.

В същите поправки се обявява, че занапред доматът ще се смята за плод, а не за зеленчук. Това се налага, за да може той да бъде добавян в плодовите сокове. Доматът вече е плод и по директивата за конфитюрите и мармаладите, наред с краставицата, картофа, моркова и др. 

Причината е, че според европейското законодателство плодовите сокове и сладката могат да се правят само от плодове. В някои страни обаче е традиция да се варят конфитюри от краставици, моркови и др., затова те трябва да се впишат в списъка на плодовете.

Освен това мандариновият сок ще бъде официално допуснат като съставка на портокаловия за подсилване на цвета. Досега това беше забранявано на европейските производители, докато вносителите на концентрати можеха да го правят. 

Поправките ще направят по-категорично разграничение между соковете, направени от изцедени плодове, и тези, произведени от плодови концентрати. Производителите например ще бъдат задължени да добавят в соковете от концентрат допълнително толкова вода, колкото е била отнета по време на процеса на концентрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От двете шаренки с красиви картинки, по-скъпото уж е "нектарът", ха-ха.Нектар беше в *** бутилки едно време у нас.
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В напитките не е ли по-добре да има захар отколкото подсладители с неясни Е-та ?

Спонсорирани публикации