Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Солта поразява организма за 30 минути

Солта поразява организма за 30 минути

AdminAdmin
Администратор
95442k
Вреди от Сол

Времето, за което нездравословно овкусеното ястие поразява организма, е 30 минути. Учени от Австралия са установили, че за толкова минути натриевият хлорид се усвоява от организма, засяга артериите и като резултат се нарушава снабдяването с кислород на клетките. Най-силно действие върху организма солта има един час след консумацията на пресолено ястие, твърдят още изследователите.

Проучването е проведено на основата на две разновидности на ястие - в едно солта не превишавала 0.3 грама, а в другото била 4 грама.

Специалистите препоръчват максималното количеството от сол за целия ден да не надвишава 4 грама, което представлява една изравнена супена лъжица. Децата трябва да консумират дори още по- малко – едва 2.5 до най-много 4 г., в зависимост от възрастта.

Дори да не добавяме сол към ястията, голяма част от приема ни на натриев хлорид идва от закупените продукти – готови или полуготови.

Сол

Около осемдесет процента от солта попада в организма от полуфабрикати и готова храна, като първенството по доставка на сол при децата, държи така популярната пица.

Авторитетни изследвания показват, че хората, които добавят по-малко сол в храната си, с течение на възрастта има по-малка вероятност да страдат от сърдечни заболявания и високо кръвно. Ако не се спазват здравословните препоръки се увеличава риска от сърдечен или инсулт.

Интересен е фактът, че солта, която се продава за консумация в магазините, не е чист натриев хлорид, както много хора си мислят. Към солта се добавя още магнезиев карбонат, много малки количества йод.

Йодираната сол премахва опасността от ендемична гуша. Това заболяване се дължи на недостиг в почвите на определени географски райони на необходимия за синтеза на хормона тироксин от щитовидната жлеза елемент.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest