новини

Скритата сол е най-опасна
Винаги четете съдържанието на храните, които купувате, съветват експерти
Благодарение на многобройните публикации хората са започнали да се замислят все повече за здравето и в частност за намаляване на употребата на сол, но все още мнозина забравят за количествата, съдържащи се в готовата продукция, чрез която човек приема около 3/4 от солта. За това предупреждават американски специалисти, цитирани от изданието Prevention. Сандвичите, готовите полуфабрикати, кетчупът и сосовете, пицата са най-големите източници на “скрита сол”, добавят те.

Агенцията по стандартизация на храната в САЩ (Food Standart Agency) вече е издала препоръки и пусна серия от рекламни клипове, призоваващи хората да контролират съдържанието на сол в продуктите, които купуват.

Според Агенцията продуктите от еднакъв вид могат да имат доста различно съдържание на сол и потребителят е добре да избере тези, които съдържат най-малко количество сол.
Освен пицата и сосовете, богати на сол са колбасите, кренвиршите, шунката, чипсовете, ядките и сухарите.

Анкета, проведена сред възрастното население на Великобритания през 2002 г. показва, че само 40% от хората четат етикетите и проверяват наличието на сол в продукта, който купуват.

Само 14% от анкетираните са отговорили правилно, че грам натрий е повече от грам сол. Повечето хора погрешно са убедени, че два такива продукта съдържат еквивалентно количество сол.

Експертите настояват, че ограничаването на употребата на сол е “най-добрата услуга, която човек може да направи на сърцето си”.

Източник: здраве.bg
Още по темата: здраве

Диета за неповторим секс

Доказано е, че храните влияят по различен начин и в различна посока на сексуалните възможности и желания. Някои, например месото, намаляват желанието за секс, тъй като голяма част от енергията на тялото е насочена към преработване на консумираната...

От излишните килограми до затлъстяването - само няколко крачки

Може да се каже, че безброй статии са посветени на затлъстяването, но много хора все още бъркат понятията “затлъстяване” и “излишни килограми”. В разгара на лятото човек е готов да спазва всевъзможни диети, за да постигне идеалната фигура....

Ябълка за „свежи” целувки

Корейски учени разработват специален сорт ябълка, който ще освежава дъха с цел по-приятни целувки, съобщава Ройтерс. Изследователите от Южнокорейската администрация за селскостопанско развитие, които са си поставили като задача разработването...

Чесънът: ползи за здравето

Чесънът е подправка, често използвана за овкусяване на ястия. Все по-често той се използва за медицински цели - за да предпазва от много заболявания или, според някои, дори да ги лекува. Преди да използвате обаче чесънът за лечение е препоръчително...

Калориите в алкохола

Алкохолните напитки се правят от ферментирали натурални захариди и скорбяла, която превръща захаридите в алкохол. Калориите, приемани от алкохола, обикновено се наричат от диетолозите „празни калории“ - защото нямат никаква хранителна стойност. От...

Храненето: Включете и ума в играта

Чувствате ли се изобщо истински гладни през деня? Свикнали сте да се храните докато преядете или ви стане лошо? Това, разбира се, изобщо не е необходимо, макар тялото невинаги да подава верните сигнали. Замислете се върху това кога и как да се храните...

Здравословното действие на ябълката е най-вече в кората й

За ползата от ябълките е писано много. Направени са и доста изследвания. Едно от последните например показва, че специално “антираковите” свойства на плода се дължат на съдържанието в неговата кора. Специалисти са анализирали химичния състав...

Как да се храним по-полезно в офиса

Много хора не могат да си осигурят пълноценно хранене, защото по-голямата част от времето си прекарват в офиса. А тези, които се опитват и да отслабнат, или да гладуват през целия работен ден, рискуват появата на гастрит или язва на стомаха. Храненето...

Най-честите причини за неуспех при отслабването

Дори спазването на строги диети и употребата на нискокалорични продукти не помага за сериозното и продължително отслабване. И това съвсем не е странно и нелогично, твърдят диетолози в статия от новия брой на списание Prevention. На какво се дължи...