Богатата на сол диета повишава вирулентността на Helicobacter pylori, основната причина за язвата на стомаха и дванадесетопръстника. Това посочват учени от Uniformed Services University. Освен с нея, H. pylori се свързва още и с гастрита, със свързна с лигавицата лимфоиднотъканен лимфом (MALT-lymphoma) и със стомашния рак.

Епидемиологични проучвания отдавна са доказали връзката между H. pylori и режимът на хранене. Това в още по-голяма степен се отнася за солената храна, тъй като се оказа, че солта повлиява генната транскрипция на бактерията. Така се увеличава вирулентността му и вероятността у инфектиран човек да се развие стомашна язва, съобщи д-р Хана Ганц. Вследствие установената тясна връзка с NaCl, допълнително е разучено влиянието на концентрацията му не само върху генната експресия, но и върху скоростта на растеж.

За последната се установява силен спад, съчетан със значителни морфологични изменения - удължаване на клетките и формиране на дълги вериги. Д-р Ганз заключава, че високата солева концентрация потиска деленето на бактерията. Обратно - за допълнително открити два гена, чиято експресия се увеличава, се изясни, че съществено завишават вирулентността на H. pylori.

The Uniformed Services University of the Health Sciences - университетът, провел проучването, участва активно с обществени образователни програми, изследвания и консултации в промоцията на здравето и профилактиката на заболяванията.
С данните от последния експеримент, имаме още едно основание да се замислим за това как подправяме ястията и как бихме могли да научим поне децата си да не солят храната преди да са я опитали.