Захарта предразполага към ракови заболявания

Инсулинът действа като фактор, който стимулира и „захранва“ туморните клетки
Обновена: 20 апр 2011 15:58 | 20 апр 2011 14:15,
4
Захарта предразполага към ракови заболявания
Снимка: Reuters

Захарта вероятно е толкова вредна, колкото и цигарите и алкохолът. По въпросите какво е количеството захар с вредно въздействие за организма и кой източник на захар е по-опасен, спорят учени от САЩ на страниците на New York Times.

Препоръчителната дневна доза захар за човек на средна възраст е от шест до девет чаени лъжици. Ежедневно обаче ние консумираме двойно повече. Един американец на средна възраст, например, консумира повече от 40 килограма годишно като захарта бива приемана във всякакви форми – фруктоза, фруктозен сироп, захароза. А теорията на учените е, че захарите, независимо от формата им, увреждат клетките в тялото ни.

Затлъстяването е само една от бедите, които прекомерната консумация на захар би могла да ни причини. Всяко едно изделие, съдържащо захар, стимулира отделянето на инсулин от задстомашната жлеза. Активира се и дейността на черния дроб.

Захарта, която не се превърне веднага в енергия, се натрупва в организма във вид на мазнини. Последствията се проявяват след години, като много често те водят до диабет. Все още обаче учените не могат да изчислят какво количество консумирана захар през живота води до коварното заболяване.

Учени изразяват мнение, че именно инсулинът действа като фактор, който стимулира и „захранва“ туморните клетки и развитието на рак.

Експертите препоръчват да се намали консумацията на захар, като начините да постигнем целта са различни. Можем да намалим захарта, посочена в рецептата, наполовина при приготвянето на сладкиш или вместо захарни и сладкарски изделия се насочим към консумация на пресни плодове. Важно е да знаем, че процесът на отказването от захарта е постепенен, който трябва да започнем по-рано, препоръчват учените.

Необходими са още изследвания в областта, тъй като твърдението, че захарта има изцяло негативно влияние върху нас, не е окончателно.

 

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: захартуморни клетки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Bo преди 12 години
Многото сладко си е вредно.От край време се знае.Но е толкова вкусно :( Как ми се яде един хубав козунак хубаво намазан с течен шоколад с чаша горещо какао с сметана и захар :)) Е хора пазете захара и викат бялата отрова на века.
3
0
 
2
 
! Отговори
ala bala преди 12 години
Захарта е отрова в буквалния смисъл.vbox7/play:14e66ed5
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В бозата има към 4 вида Е-та /подсладители/. Затова не е боза, ще пия вода. А и цената и е много висока за боза без захар, а с вредни подсладители.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това в защита на канцерогенните подсладители ли е, няколко вида, най-вече отровата, наречена аспартам. Има ги във всички хр. продукти почти.